41e Jaargang nr. 5
Mei  2018
Redactie: Ds. D.J.W.Kok en Ds. M.J.Schuurman

Jeugdbijlage bijlage


Kopij kerkbode

Wij verzoeken u vriendelijk de berichten voor de kerkbode van de maand  juni 2018 in te leveren vóór zaterdag 19 mei 2018  bij de secretaris van de CvK, Ds. Otto Veeninglaan 56, 8096 XN Oldebroek.
Centraal mailadres:  kopykerkblad@hervormdoldebroek.nl.

Meditatie

Lente
Kunt u ook zo genieten van het lenteweer? Lekker even in de zon zitten. Als ik door de polder of over de Veluwe fiets zie ik hoe alles langzamerhand weer begint te bloeien. Prachtig al die bloesems in de bomen. Mooi om te zien hoe alles weer begint te bloeien en te groeien. Fijn om de vogels weer te horen fluiten, en dan te bedenken dat alles er een paar maanden geleden nog zo dor en doods bij lag. Als je niet wist dat het weer lente zou worden zou je de hoop hebben opgegeven. Dan zou je alle fruitbomen uit je tuin weghalen, want er groeit immers geen enkele vrucht meer aan?

Als u nu eens naar uzelf kijkt: Welk seizoen is het dan  in uw leven? Is het op dit moment eerder winter dan lente in uw leven? Is het dor en doods? Merkt u in uw eigen leven dat er geen vruchten meer zijn? Zegt het geloof u weinig meer? Lijkt de hemel van koper? Denkt u nog wel eens met weemoed terug aan de tijd dat u vol in groei en in bloei stond? Mag ik dan vragen of er in uw hart een verlangen leeft? Een verlangen naar lente?

Eerst nog even terug naar de winter. Natuurlijk is het fijn als we altijd in vuur en vlam staan voor Christus. Natuurlijk is het heerlijk als we altijd vruchten dragen, maar is dat een realistische verwachting? Ben u altijd vol van Jezus? Daarmee bedoel ik geenszins te zeggen dat je laks moet zijn in je geloof. Integendeel. Ik bedoel dit: We kennen toch allemaal periodes in het (geloofs)leven waarop we de Heere weinig ervaren. Soms omdat we in bepaalde zonden leven, maar heel vaak kunnen we de vinger er niet opleggen. God kan soms heel ver weg lijken. Weet u wat we dan moeten doen? Vasthouden en volharden. Vasthouden aan Gods beloften. Aan de beloften die Hij in Zijn Woord heeft gegeven en bij de doop heeft meegegeven. Volharden juist als het lijkt alsof het allemaal geen zin meer heeft. Volharden dwars tegen je eigen gevoelens in.Volharden omdat er een verlangen in je hart is gelegd naar de lente.

Want het wordt weer lente. De Zo(o)n zal zich weer laten zien en er zal weer groei zijn. Na de  koude winter komt de lente en begint alles opnieuw te bloeien en te groeien. Wie in alles op Christus vertrouwt die mag weten: Als het Pasen in mijn leven is geworden dan zullen zelfs de meest barre winters mij niet van Jezus Christus scheiden. Dan kunnen die me zelfs dichterbij Hem brengen. Als het dan weer lente is dan weet u: Hij heeft mij erdoor heen gedragen. Hij heeft mij vastgehouden. Ik leverde geen enkele vruchten meer op, maar Hij heeft me niet omgehakt en nu mag ik weer groeien en bloeien.

Is het lente in uw leven? Dank de Heere en geniet van alles wat Hij u geeft.

Is het nog winter? Houd nog even vol. Vertrouw op God en houdt vast aan deze les uit het Woord en uit de natuur: De lente komt, want het is Pasen geweest en zelfs de dood is nu de toegang tot het leven.

Hendrik Kramer

 


VAN DE DIACONIE

Bestemmingscollecten in de maand mei
D.V. zondag 6 mei  collecteren we voor de vervolgde kerk voor christengemeenten in landen waar zij om hun geloof in de Here Jezus niet geaccepteerd worden.

Op deze zondag is de diaconie collecte bestemd voor Open Doors. Deze stichting houd zich bezig met kerkelijk werk onder vluchtelingen. Open Doors ziet om naar de vervolgde christenen wereldwijd.

Meer hierover kunt u na lezen op de site van Open Doors, www.opendoors.nl . We hebben afgelopen winter al veel over Open Doors kunnen lezen en horen, ook deze collecte is van harte aanbevolen.

D.V. zondag 13 mei is de diaconiecollecte bestemd voor DC Samen Bouwen

Regelmatig gaan vanuit deze commissie leden op bezoek naar landen als de Oekraïne, Roemenië en Hongarije om mensen in nood daar financieel te ondersteunen. Dit gaat vaak in overleg met plaatselijke kerken en leidinggevende personen. Dit geld wordt door de commissieleden persoonlijk overhandigd.


D.V.Zondag 27 mei
collecteren we voor Siriz.
Siriz is opgericht in september 2010 en komt voort uit een bestaande hulporganisatie: VBOK. Dankzij veertig jaar ervaring hoeft geen vraag onbeantwoord te blijven. Een nieuwe naam en uitstraling sluiten beter aan bij het werk dat we doen en bij de mensen voor wie we klaar staan.

Siriz zet zich er voor in om een maximale bijdrage te leveren aan het respect voor en de bescherming van het ongeboren kind vanaf de conceptie. Siriz biedt daarom hulp bij ongewenste zwangerschap en na zwangerschapsverlies en geeft voorlichting op scholen en verenigingen.

De jaarlijkse bijdragen van ca.100.000 leden en donateurs, (geringe) overheidssubsidie en giften vormen het maatschappelijk en financieel draagvlak voor het werk.

Je zou Siriz kunnen omschrijven als een algemene, voor iedereen toegankelijke, eigentijdse en betrouwbare organisatie met een oog voor mensen-in-nood. Waar de beroepskrachten en vrijwilligers werken vanuit een positieve en niet-polariserende houding. Siriz biedt een ankerpunt in het geheel van vaak verwarrende keuzemogelijkheden in de pratijk van pro-life en pro-choice.

Wilt u met uw gaven en uw gebed de bovenstaande doelen gedenken?
Namens de diaconie,
Dick Koetsier


 

OPPASDIENSTEN

Oppasrooster Dorpskerk 0 – 2,5 jaar mei 2018

6 mei                                     Annelies Leusink – Krista van Norel – Lotte Boeve

10 mei (hemelvaartsdag)  Beanca de Nooijer – Janine Koele – Esther de  Nooijer

13 mei (Maranatha)          Renate van Norel – Alice Schoonhoven

20 mei (1e Pinksterdag)    Esther van ’t Hul – Hendrien Schutte – Betine van den Bosch

21 mei (Maranatha)           Janneke Groothuis – Esther Wijnne

27-mei                                  Jolanda Wolf – Carlien Boeve – Joanne Wolf     

 Nieuwe oppassers zijn van harte welkom, voor informatie: Carlien Boeve, tel: 06-42825819

                                      

Oppasrooster Dorpskerk  2,5+ groep mei 2018

06 mei      Jenine van Wijhe, Bernadet Groothuis, Janine Wolf
13 mei      Wisselzondag Maranatha kerk, Dianne uit de Fles, Esther Eibrink
20 mei      Marjolein de Weerd, Hanneke Dickhof, Thamara van Doorn
21 mei      Kinderen kunnen naar de andere groep
27 mei      Maja Dokter, Julius van ’t Slot, Simon Beekman
Info Corina Boerendans 06-27512300

Oppasrooster Maranathakerk mei 2018

6 mei        Mariska van Oene – Anita van Triest – Maayke ten Hove

10 mei      Annet van Pijkeren – Mirjam Vlieger – Florian Jonker  (open huis)

13 mei      Marielle Bos – Alice Seijbel – Laura Dragt (open huis)

13 mei      ’s middags – Hendrina van Loo – Judith Kok

20 mei       – Anne-Marije van Oene – Emma Dragt

21 mei      Marieke Bakker – Gerdien Brussen – Sophie Witvliet

27 mei      Rosanne Fijn – Adrianne v/d Werfhorst – Tamara Doornewaard

Info: Anita van Triest 06-11974371 / anita_vantriest@hotmail.com


ALGEMENE BERICHTEN

Autowasdag 12 Mei 2018

Laat uw auto wassen voor € 5,00 of uw bus voor € € 7,50
Onder het genot van een kopje koffie of thee word uw auto zorgvuldig door de tieners gewassen!!
Verder zal er ook een gezellige markt zijn waar van alles te koop is, u kunt hier uiteraard ook goed terecht voor een Moederdag cadeautje.
En aan de kinderen is ook gedacht, zoals een springkussen!! Dus kom gezellig aan!!
Ook zijn er overheerlijke oliebollen ( opbrengst voor de GZB ) en broodjes hamburger te koop!
De opbrengst van deze dag is voor het Tiener en Jeugdwerk van ’t Loo.

Plaats: Maranatha Kerk ’t Loo

Datum: 12 Mei 2018

Tijd: vanaf 10.00 uur tot 15.00 uur

Hartelijk welkom namens de autowasdag commissie.

 

Wandelen en hardlopen voor de zending
Dit jaar organiseert Stichting GlobalRize voor het eerst de GlobalRize Contour Loop. Tijdens deze tocht wandelen en lopen de deelnemers in de prachtige omgeving van Oldebroek op de Veluwe. We gaan langs weilanden, boerenerven en de bossen. De opbrengst is voor de zending. Wandelaars en hardlopers lopen zo niet alleen voor zichzelf maar steunen gelijk deze stichting. Het is geschikt voor iedere loper en belooft een geweldig evenement te worden. Doe mee en ontdek dit stukje prachtige natuur op de Veluwe.

Voor beide activiteiten zowel voor de wandeltochten als de hardloopwedstrijden is gekozen voor de datum van vrijdag 25 mei. Vanaf 13.30 wordt er gewandeld waarbij men de keuze heeft uit een wandeltocht van 10 km of 21 km. Om 18.00 starten de kinderen met hun run over 0,8 km of 2 km. De volwassenen starten om 19.00 uur met wedstrijden over 5,10 en de halve marathon. De start en finish zijn bij Sport- en Gezondheidscentrum Contour in het centrum van Oldebroek. Inschrijven kan via www.globalrize.nl/contour-loop/

De opbrengst van beide activiteiten komt volledig ten goede aan het werk van GlobalRize.  GlobalRize is een organisatie die de hele wereld wil bereiken met het evangelie. Meer dan de helft van de wereldbevolking maakt gebruik van het internet. Via Facebook, Twitter, Instagram en websites is het gemakkelijk om contacten te leggen en te onderhouden. GlobalRize gelooft dat het internet een goede mogelijkheid is om het Evangelie te kunnen delen. Daarom plaatsen we berichten via de sociale media en begeleiden wij mensen die meer willen weten van en over het geloof. En het werkt; mensen uit 171 landen zien de boodschappen, reageren en komen tot geloof. En iedereen kan meedoen! Nieuwsgierig geworden? Kijk eens op www.bijbelwoord.nl en doe onze online bijbelcursus. Ook u kunt meedoen.

Loop of ren mee en steun daarbij de zending!
Kom ook naar de familie-ontmoetingsdag!

De vereniging ”Op weg met de ander” organiseert op D.V. zaterdag 26 mei 2018 haar jaarlijkse familie-ontmoetingsdag voor mensen met een verstandelijke beperking en hun familieleden.

Nico van der Voet uit Veenendaal houdt een Bijbelvertelling over ”Ik ga slapen ik ben moe!” Hij koos dit thema naar aanleiding van de geschiedenis van Petrus in de gevangenis. Er is een doventolk aanwezig.
’s Middags kan de doelgroep kiezen voor verschillende activiteiten, zoals een gespreks-, knutsel- of sportgroep. Er is dan ook een huifkartocht met een tractor.
Nico van der Voet houdt dan voor ouders en andere belangstellenden een korte lezing houden over ”Zin in het leven”. Daarna is er een spellenplein.

De koffie en de koek staan om 10.00 uur klaar. Het programma duurt van 10.30 uur tot ongeveer 15.15 uur. Rond 12.00 uur is er een lunch.

De dag wordt gehouden in het Ontmoetingshuis, Spiesheem 54, 3907 NJ Veenendaal.

Aanmelden graag voor D.V. 14 mei bij voorkeur via het aanmeldingsformulier op www.opwegmetdeander.nl (eventueel via de mail: info@opwegmetdeander.nl of telefoon: 033-245 6620 of 06-2846 7419).

 

Van de Zendingscommissie
Evangelie delen in Malawi
Geachte gemeenteleden, donateurs, familie en belangstellenden, Hierbij ontvangt u de nieuwsbrief van Lieuwe en Wieke Schaafsma, maart 2018.

Lieve vrienden,
Na onze wintervakantie in Nederland zijn we alweer behoorlijk gesetteld in Malawi.Het regenseizoen is nog niet helemaal over, maar het loopt op zijn laatste benen. Vandaag was het een warme dag met veel zon, gelukkig ook wind, en toch nog 32 graden. Wieke is elke morgen in de Bolera-Palms School te vinden om de kinderen Engels te leren lezen.

Lieuwe heeft met zijn team dit jaar al heel wat gemeenten bezocht. Het blijft boeien om te spreken over zending aan moslims. Pas was Lieuwe uitgenodigd om in een grote stadsgemeente over dit onderwerp te spreken. Daar bleek dat eigenlijk niemand wist dat onze moslim medemens het Christus-Evangelie van verzoening door voldoening niet kent. De mensen denken vaak dat Islam een ander soort christendom is. De Koran wijst het kruis af. En dat is schrijnend, want een christen moet het juist hebben van het kruis. In deze lijdensweken staan we dankbaar bij dat heilsfeit stil.

Ook de Theologische School in Zomba is weer begonnen. De studenten hebben in Februari examen gedaan en ze zijn nu aan het tweede semester begonnen.

Ondertussen is Lieuwe druk aan het voorbereiden met de bouw van een christelijke school en onderwijzershuizen ver weg op het platteland. Acht vrijwilligers uit Baarn en Oldebroek gaan het bouwproject leiden. Enkele weken geleden zijn we ernaartoe geweest. Het was een grote bijeenkomst met de Chiefs, de kerkenraad, de predikant, mensen van onze Synode, een waterboorbedrijf en de hele dorpsgemeenschap. Er waren veel toespraken, die er allemaal op neerkwamen dat het hele dorp zou gaan meehelpen om de bouw tot een succes te maken. Over enkele weken, zodra de regens ophouden, gaat de bouw al beginnen.

We zijn een dag met een gevangenispredikant op pad geweest naar drie gevangenissen. Hij heeft toegang tot alle gevangenissen in ons gebied. Wieke was al eens mee geweest met een vriendin uit Australië en wilde het graag nog eens herhalen met Lieuwe en vriendin Suzan Aleman die bij ons op bezoek was. Het was zeer schrijnend deze duizend jongens en mannen te zien zitten in hun vaak kapotte gevangenispakje. Lieuwe heeft bemoedigende toespraken gehouden over de Heere Jezus, die niet kwam om gediend te worden maar om te dienen en zijn leven te geven tot een losprijs voor velen (Matth. 20:28). We hadden voor alle gevangenen een stuk zeep meegebracht, wat één van de meest nodige dingen was.

Ons GZB-contract is bijna afgelopen en we zijn met het laatste traject bezig. Rond midden 2018 hopen we voorgoed op Nederlandse bodem terug te keren. We zien ernaar uit om beschikbaar te zijn voor onze kinderen en kleinkinderen.

We sluiten af met een hartelijke groet aan jullie allemaal. Lieuwe & Wieke Schaafsma.
De voortgang van het bouwen van de school en onderwijzerswoningen in Misolo
Voorbereidingen

Er is veel werk verzet om plannen goedgekeurd te krijgen en om materialen te bestellen. Het is duidelijk dat zonder iemand die lokaal aanwezig is en contacten heeft, het bijna onmogelijk is om een dergelijk project te kunnen realiseren. Afgelopen weken hebben Rien (de coördinator uit Baarn) en Lieuwe bijna dagelijks contact gehad.

Bezoek Lieuwe aan dorp en bouwplaats
Lieuwe heeft in de afgelopen periode het dorp bezocht om overleg te hebben met alle belanghebbenden en de personen die een waterput moeten boren. Uit de groep mensen die bij het overleg betrokken was, blijkt wel hoe belangrijk het is dat er een school komt. De Chief (soort districtshoofd) samen met 6 dorpshoofden, meerdere personen van de kerkenraad van Misolo, een afvaardiging van de Blantyre synode en onderwijs adviseurs. Daarna is er overleg geweest met de dorpsbewoners zelf, hierbij waren 200 personen aanwezig. Tijdens dit overleg zijn de volgende onderwerpen gepasseerd:

 • De waterput die geslagen moet worden, er is onderzoek gedaan, de resultaten zijn positief. Maar voorlopig kan de wagen die de boorinstallatie vervoert nog niet naar het gebied rijden vanwege de regenperiode. Mocht dit niet lukken dan vallen we terug op de waterput bij de kerk. Ongeveer 300 meter lopen.
 • Metselstenen (ongeveer 200.000), de bewoners gaan nog een aantal steenovens aanvoeren om dit aantal te produceren voordat wij arriveren. De stenen zijn niet bepaald vorm- en maatvast, dus het gaat nog wel een uitdaging worden om een mooie muur te metselen. De eerste steen is al gelegd 😊, zie hieronder:
 • Zand wordt lokaal aangevoerd. Er zijn 945 zakken cement besteld, nu bidden dat het droog weer wordt en de wegen begaanbaar zijn.
 • Veiligheid van de personen (wij dus) en het materiaal. Het dorp ligt vlak bij de grens met Mozambique, uit dit grensgebied zijn groepen (bandieten) op zoek naar waardevolle materialen, b.v. een zak cement is veel geld waard. Daarom is het besluit genomen om te zorgen voor bewaking, zowel dag als nacht. De materialen worden zo veel mogelijk opgeslagen in de kerk.
 • Slaapplaats, ja waar gaan we eigenlijk slapen? Dat is al drie keer gewijzigd, eerst een tent (die blijkbaar zoek is), toen de kerk (maar het zou kunnen dat het dak niet helemaal dicht is), toen een traditionele hut van riet. Nu wordt het waarschijnlijk toch weer de kerk.

Wijzigingen
Uit bovenstaand overleg is ook naar voren gekomen dat er meer toiletten moeten komen, ook met het oog op eventuele uitbreiding van de school in de toekomst. Dit betekent dus meer werk en meer budget.

Verder hebben we bewaking moeten regelen vanwege de situatie in het grensgebied met Mozambique, dit is ook een extra kostenpost waar we geen rekening mee hebben gehouden.

Aanpassingen vanwege de kosten van materialen, die in de afgelopen periode flink in prijs zijn gestegen, of materialen die plotseling niet meer beschikbaar zijn en we op zoek moeten naar alternatieven.

Deze en nog meer zaken zorgen ervoor dat het budget niet toereikend is. Gelukkig is het bemoedigend om te zien dat de winteractie bijzonder geslaagd is. Daarnaast krijgen we (Baarn en Oldebroek) gelukkig ook nog andere giften binnen via de diaconie. De verwachting is dat het tekort op dit moment nog ongeveer €7500,00 is. Een bijdrage is dus nog steeds welkom.

Komende weken
Als u/jij dit leest is Rien in Malawi. Hij is donderdag 12 april vertrokken. Hij was twee weken samen met Lieuwe om allerlei materialen in te slaan en naar de bouwplaats te brengen. Mensen aannemen voor de werkzaamheden en het terrein bouwrijp maken. Als het mogelijk is het terrein uitzetten en starten met het uitgraven van de fundering. 26 april zijn de andere mensen uit Baarn vertrokken.
De ploeg uit Oldebroek hoopt 17 mei te vertrekken.

We hopen dat de regentijd nu snel tot een einde komt en dat het land kan drogen, dit is van belang om alle materialen aan te voeren en het mogelijk te maken dat er een waterput wordt geboord.

Gebedspunten

Punten van gebed zijn:

 • Dat de wegen begaan zijn als we gaan beginnen.
 • Voldoende financiële middelen om het project uit te kunnen voeren.
Mocht u/jij graag een steentje willen bijdragen, dan is dat mogelijk:

NL55 INGB 0684 4035 79 (ANBI status): Diaconie Baarn ovv schoolbouw Unde Malawi

Of:

NL13 RABO 0348 4171 28: Diaconaal Winterproject Hervormde Gemeente Oldebroek

 • Een veilige reis, bescherming tegen ziekte en ongelukken.
 GZB Pinkstercollecte

Op D.V. zondag 20 en maandag 21 mei wordt in onze gemeente de jaarlijkse GZB Pinkstercollecte. Door hiervoor te geven steunt u het zendingswerk.

De zakjes voor deze collecte worden u voor aanvang van de morgendienst op D.V. zondag 13 mei uitgereikt door leden van de zendingscommissie.

Geef verslaafden in Mexico nieuwe hoop
Mexico, het land van de taco’s en sombrero’s. Naast deze leuke karaktereigenschappen, tekenen drugs en geweld helaas ook het land. Velen komen al jong in aanraking met drugs. Op straat, via vrienden of om het harde leven te vergeten. Het leven wordt hierdoor niet makkelijker, in tegendeel.

Om die reden heeft een kerk in Mexico Centro Shalom opgericht. Ze heeft haar armen uitgestrekt naar de mensen die overal tussen vallen. Centro Shalom is een uitzondering op de vele afkickcentra die het land rijk is. In tegenstelling tot andere centra, richt Centro Shalom zich niet alleen op het afkicken, maar ook op de persoon, de familie en God.

Mensen die al jaren verslaafd zijn en meerdere malen geprobeerd hebben af te kicken, slagen daar bij Centro Shalom wel in. Naast het afkicken leren de verslaafden over hun verleden te praten, te vergeven en weer op een toekomst te hopen. Deze mensen zijn ook gezien door God en ook zij verdienen een tweede kans!

De GZB steunt Centro Shalom in Mexico. Uw gebed en financiële steun zijn daarbij onmisbaar. Geef aan de. Alvast dank voor uw bijdrage.

Zingen in het Kooiveen

Woensdag 16 mei wordt er weer gezongen in het ‘t Kooiveen van 19:00 uur tot 19:30 uur

Hartelijk welkom

Woensdag 6 juni wordt er weer gezongen in het ‘t Kooiveen van 19:00 uur tot 19:30 uur

Hartelijk welkom
Willemien Strijkert
Woensdagavond zang met Vox Humana
D.V. woensdagavond 30 mei hoopt het christelijk gemengd koor Vox Humana haar medewerking te verlenen aan de woensdagavondzang.

De avond begint zoals gewoonlijk om 19.00 uur en zal duren tot 20.00 uur.

Het koor zal op deze avond bekende liederen ten gehore brengen.

Allen die mee willen zingen zijn van harte welkom.

En zoals altijd kunt u via de kerkradio mee luisteren.

We zeggen de leden van Vox Humana alvast hartelijk dank voor hun spontane medewerking.

We hopen op en bidden voor een zegenrijke avond.


Ouderenreis
Ook dit jaar hopen wij als commissie weer een afsluiting te organiseren van onze bijeenkomsten. Op D.V. 17 mei hopen wij deze reis te gaan maken. Deze keer gaan we ‘s middags weg en hopen we na het avondeten thuis te komen.
De middag ziet er als volgt uit:
13.00 uur vertrek uit Oldebroek vanaf het kerkplein voor de kerk
14.00 uur  aankomst in de W.H. Zwarthal te Lemelerveld
Koffie met koek, uitleg
orgelsolo en samen zingen
16.15 uur  Vertrek naar Heerde
17.15 uur  driegangendiner met 1 consumptie in  “De Keet” te Heerde.
20.00 uur  Aankomst Oldebroek
De kosten voor dit reisje zijn 45,- per persoon. Dan moeten er wel minimaal 35 personen meegaan. Graag ‘s middags gepast betalen. Opgave bij
H. van ’t Hof (0525-632278) mail: henkvthof1@hotmail.com
Bovendorp (0525-795079, mobiel: 06-12804254). mail: wimbovendorp@hotmail.com
We horen graag vóór 12 mei of u meegaat.

Tja2.0 op openluchtdienst Oosterwolde zaterdag 26 mei
Op D.V. zaterdag 26 mei om 18.30 uur zal er in de Eikenhof te Oosterwolde een openluchtdienst plaatsvinden.

Voor deze laagdrempelige dienst is iedereen van harte uitgenodigd.

Tijdens deze dienst zullen we mooie liederen zingen onder begeleiding van het jeugdcombo Tja2.0. Ook zal er een speciaal kindergedeelte zijn. Spreker op deze avond is Bernhard Franken.

Na afloop van de dienst staat er een kopje koffie of thee klaar.

Wees welkom en neem gerust iemand mee die iets minder bekend is met het geloof. Samen hopen we op een prachtige dienst!
Kerk en Israel  70 jaar Israël
Deze maand is het 70 jaar geleden dat Ben Goerion de staat Israël uitriep. Hier was al het één en ander aan vooraf gegaan.  Zo had Theodoor Herzl op 17 augustus 1897 in Bazel het Eerste Zionistische Congres georganiseerd. Joden waren tot de conclusie gekomen dat hoe zij zich ook aanpasten in de samenleving waar zij verbleven, ze geen echte toegang kregen tot de cultuur en dat er geen einde kwam aan het anti – semitisme. Dat bracht Herzl tot de overtuiging dat er maar één manier was om aan de vijandigheden te ontkomen en dat was het vormen van een eigen soevereine staat. Herzl schreef in zijn dagboek de profetische woorden: “ In Basel heb ik de Joodse staat gesticht. Als ik dit openlijk zou verkondigen zou ik van alle kanten uitgelachen worden, maar over vijf jaar misschien, en zeker over vijftig jaar, zal iedereen het erover eens zijn.” Vijftig jaar later was het zover…
Daarop volgde op 2 nov. 1917 de Balfour verklaring. Dit was een verklaring uitgegeven door de Britse regering in overleg met andere landen. In deze verklaring erkende en ondersteunde de Britse regering het onvervreemdbaar recht van het Joodse volk voor zelfbeschikking in hun historisch thuisland, het land Israël. Deze verklaring leidde ertoe dat de Volkerenbond (de voorloper van de V.N.) het Mandaat voor Palestina vaststelde, een gebied, Palestina werd aangewezen voor het Joodse volk.   Deze initiatieven kwamen vooral uit seculiere en politieke hoek. Maar dit werd ook gevoed vanuit religieuze hoek. Zo werd het verlangen naar Israël tijdens de Pesach maaltijd geuit met de uitroep: “Volgend jaar in Jeruzalem”. En in ps. 137 Ook Christenen als de Puriteinen geloofden op grond van de Bijbel dat Joden terug zouden keren naar hun thuisland. Hierdoor werd de Britse politiek beïnvloed. Begin 1800 vestigden ze in Palestina het eerste consulaat dat als opdracht kreeg de bescherming van de in Palestina wonende Joden.   Niet alle Joden stonden achter het stichten van een staat. Zij vonden dit een menselijk initiatief en geloofden dat de Messias zelf de Joden zou terug brengen naar het land. Een orthodoxe vrouw merkte in deze context op dat zolang de Messias er nog niet is, we moeten kiezen voor een regering die het meest naar Gods wil, wil regeren.   Daar kunnen we mee instemmen. Het Israël van nu is niet volmaakt, maar het is wel een teken van de (weder)komst van de Messias en Zijn rijk.

Deur aan deurwerk Oldebroek-West
Elk huis heeft zijn kruis. Deze uitspraak werd vanavond weer bevestigd in de contacten die we hadden. Vele deuren gingen open en wat een bijzondere gesprekken waren er weer. Gewoon even in vijf minuten aan de deur of binnen op de bank. Na elke deuravond zijn we verbaasd over de openheid en vriendelijkheid van de Oldebroekers. Vele mensen blijken bereid om dingen uit hun leven met ons te delen. En wat kwam het dan vanavond ook weer naar voren dat we leven in een wereld die ligt onder de vloek. De vloek van de zonde waardoor er ziekte en pijn in ons leven is, waardoor we geliefden moeten missen, waardoor we worstelen met moeilijkheden in ons karakter, waardoor het geloof aangevallen wordt door twijfel. Elk huis heeft zijn kruis, inderdaad. En nee, wij hadden er ook geen panklare oplossingen voor. Wel hebben we geprobeerd om mensen te wijzen op onze trouwe God en Vader in de hemel. Wij begrijpen de wegen die Hij met ons gaat vaak niet. Maar dan komt het er op aan of we Hem vertrouwen. En Hij is al ons vertrouwen meer dan waard! Verder werden we ook zelf bemoedigd door broeders en zusters in het geloof die getuigden van hoe God hen in hun leven geholpen had. De attenties zijn inmiddels voorzien van een nieuwe boekenlegger met een andere tekst: “Komt allen tot Mij die vermoeit en belast zijt en Ik zal u rust geven.” Dat alle mensen met wie we contact gehad hebben op deze uitnodiging zullen ingaan! Voor het eerst, om ons leven in Zijn Hand te leggen, maar ook elke dag opnieuw bij alles wat we meemaken.                                                                                     Gaat u een keer mee?                                                                                                                                        Van harte welkom om met ons mee te gaan! We begrijpen dat veel mensen dit moeilijk vinden, maar we zouden het erg waarderen als u het een keer zou willen proberen. En natuurlijk gooien we u niet zomaar in het diepe, maar zullen u koppelen aan iemand die het vaker gedaan heeft. De komende avonden staan gepland op de dinsdagavonden 1 mei en 5 juni. We verzamelen om 18.30 uur in het Open Huis aan de Kerkstraat. Voor meer informatie of vragen: Aart Elbertsen van Operation Rescue, 06-55132670 of Gerdien van Doorn van de IECO, gevado@gmail.com / 0525-795023.

ALPHA-CURSUS SEPTEMBER 2018
In september 2018 hopen we opnieuw te kunnen starten met een Alpha-cursus.

De Alpha-cursus is bedoeld voor mensen die God nog niet persoonlijk kennen of die Hem in de loop van de tijd zijn kwijt geraakt. Alhoewel dit de doelgroep is, bent u of jij die een stukje vernieuwing of opfrissing van het geloof zoekt natuurlijk ook van harte welkom!

Als lezer van dit kerkblad kent u misschien iemand die op dit gebied “zoekende” is: nodig zo iemand gerust uit om de cursus te volgen! De cursus is heel laagdrempelig: je hoeft niets van het christelijke geloof af te weten en geen enkele vraag is te dom!

Blijkt de drempel toch te hoog? Misschien is het dan een idee om samen met zo iemand de cursus te volgen. Net zoals Filippus bij Nathanaël deed: “Kom en zie” en hij leidde hem naar Jezus.

De cursus duurt 11 weken, het is nog niet bekend op welke avond de cursus gehouden zal worden.

De cursusavonden beginnen om 18.30 uur met een gezamenlijke maaltijd, waarbij er alle ruimte is om elkaar te leren kennen. Daarna zal er een inleiding gehouden worden, waarna er in kleinere groepjes over het onderwerp doorgepraat wordt. De avonden worden rond 21.30 uur afgesloten.

Halverwege de cursus zal het onderwerp over de Heilige Geest behandeld worden. Omdat dit wat meer tijd vergt willen we hier een half weekend aan besteden. Vrijdagavond 30 oktober vertrekken we naar een locatie waar we ook de nacht zullen doorbrengen. Een aantal lezingen over de Heilige Geest zullen verdeeld over de vrijdagavond en zaterdag worden gegeven.  Daarnaast is er ook ruimte voor een stuk recreatie en ontspanning. Zaterdag aan het begin van de avond zal het weekend afgesloten worden.

Deelname aan de Alpha-cursus is gratis. Alleen voor het weekend zal een eigen bijdrage gevraagd worden.

Kokers gevraagd!

Wat een overheerlijke maaltijden zijn er afgelopen cursussen gekookt door ontzettend veel vrijwilligers uit de gemeente! Elke cursusavond was het weer een feestje om onder al die deksels te gluren en gezellig met elkaar te kunnen eten. Dit belangrijke onderdeel van de Alpha-cursus is alleen maar mogelijk als er ook nu weer mensen zijn die de pollepel ter hand nemen en zich opgeven. Ook zoeken we mensen om af te wassen.

U kunt zich hiervoor opgeven bij Johan Keijl, info@Keijl-banden.nl of telefonisch: 0525-632442.

Voor meer informatie over de cursus of opgave kunt u contact opnemen met:

Miranda Kok, alphaoldebroek@outlook.com of telefonisch op 0525-662520 / 06-30323526
Eén nacht bidden voor de Vervolgde Kerk
Een aantal kerken van Oldebroek houden in de nacht van vrijdag 1 juni op zaterdag 2 juni gezamenlijk een Nacht van Gebed. Christenen uit de omgeving worden van harte uitgenodigd om (een deel van) deze nacht biddend op de bres te staan voor vervolgde christenen.

De Nacht van Gebed is een initiatief van Open Doors, een organisatie die vervolgde christenen steunt in meer dan vijftig landen. De ‘Nacht’ wordt gehouden op honderden locaties in Nederland en België.

“We vragen mensen tijdens de Nacht van Gebed één nacht slaap te missen om naast vervolgde christenen te staan in gebed. ’s Nachts bidden kwam ook in de Bijbel voor. Toen Petrus gevangen zat, bad de gemeente ’s nachts vol vuur voor hem. Petrus kwam op een bijzondere manier vrij. Ook Paulus en Silas baden gedurende de nacht.” zegt Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling.

Met informatieve videofragmenten en verhalen uit de vervolgde kerk gaan we gericht bidden voor landen waarin vervolging plaatsvind.
Er zijn 4 gebedsblokken. Elke gebedsblok duurt ongeveer 1 ½  uur

1 juni        Gebedsblok 1  start 22.00 uur

1 juni        Gebedsblok 2   start 23.55 uur

2 juni        Gebedsblok 3   start 01.50 uur

2 juni        Gebedsblok 4   start 03.45 uur

U kunt de hele nacht aanwezig zijn en met ons meebidden, maar u kunt ook beslissen om één of meer gebedsblokken bij te wonen.

Meer informatie over de Nacht van Gebed vindt u op www.nachtvangebed.nl.

Dit jaar wordt de Nacht van Gebed gehouden in:

De Vrije Evangelische Gemeente te Oldebroek aan de Zuiderzeestraatweg 226

U bent allen van harte uitgenodigd!

 

Jarigen van 80 jaar en ouder die, in de maand mei 2018, hun verjaardag hopen te vieren.
Dhr. D Wieringa                                                               1 mei 1934
Van Asch van Wijcklaan 29W, 8096 AE, Oldebroek           84 jaar
Mevr. A. van de Streek – Doornweerd                              2 mei 1937
Klocklaan 20, 8096 BX, Oldebroek                                   81 jaar
Mevr. H. van Hattem – Krooneman                                  7 mei 1936
Stationsweg 30, 8096 AX, Oldebroek                                       82 jaar
Mevr. D. van Raalte – van de Streek                                9 mei 1937
Zuiderzeestraatweg 76, 8096 CB, Oldebroek                    81 jaar
Dhr. D. Bovendorp (Sr.)                                                   9 mei 1920
Bovenstraatweg 24a, 8096 PE, Oldebroek                        98 jaar
Mevr. M. Hanekamp – Junte                                            10 mei 1931
Stationsweg 20, 8096 AX, Oldebroek                                        87 jaar
Mevr. M.J. Snoek – Tempelman                                       10 mei 1931
Stationsweg 20, 8096 AX Oldebroek                                 87 jaar
Mevr. T. Schreurs – Leusink                                            12 mei 1938
Gentiaan 16, 8096 XX Oldebroek                                     80 jaar
Mevr. J.J. van ’t Hof – Prins                                             12 mei 1929
Ranonkel 28, 8096 XH, Oldebroek                                    89 jaar
Mevr. J.L. Wolfsen – van Bruinisse                                   19 mei 1933
Bovenheigraaf 25a, 8096 PJ Oldebroek                            85 jaar
Mevr. B. van Wijhe – van Loo                                          19 mei 1926
De Bongerd 7, 8096 MA, Oldebroek                                 92 jaar
Dhr. A. Berends                                                              21 mei 1937
Luiting Matenlaan 42, 8096 XT, Oldebroek                               81 jaar
Dhr. D. Doorneweerd                                                       22 mei 1931
Zuiderzeestraatweg 322, 8096 CL, Oldebroek                   87 jaar
Mevr. D. Bruijnes – van Pijkeren                                      24 mei 1936
Looweg 66b, 8095 PT, ’t Loo-Oldebroek                           82 jaar
Mevr. A. Berghorst – Huenestein                                      24 mei 1936
Ebbinge Wubbenlaan 186, 7951 LB, Staphorst                  82 jaar
Mevr. K. Bruijnes – Makaijda                                           25 mei 1925
Vierschotenweg 42a, 8095 PR, ’t Loo-Oldebroek               93 jaar
Mevr. J. van der Voort – Pleiter                                        25 mei 1937
Stationsweg 24a, 8096 AX, Oldebroek                              81 jaar
Mevr. H. van de Streek – van ’t Ende                                       27 mei 1934
Van Pijkerenlaan 49, 8096 VA, Oldebroek                         84 jaar
Dhr. D. Vlieger                                                                28 mei 1935
Dom. Otto Veeninglaan 90, 8096 XN, Oldebroek               83 jaar
Mevr. H. Bos – Kroes                                                      30 mei 1931
Dahliastraat 19, 8096 VR, Oldebroek                                87 jaar

In de stokouden is de wijsheid, en in de langheid der dagen het verstand.

Bij Hem is wijsheid en macht; Hij heeft raad en verstand.

Job 12 : 12 en 13

         


 

BERICHTEN WIJKGEMEENTE I

Zieken:

In de afgelopen periode zijn er verschillende gemeenteleden in het ziekenhuis opgenomen (geweest).  Ook is er veel zorg bij mensen thuis. We bevelen hen in uw voorbede aan:

-dhr. R van de Vegte  (Vreeweg 3).  Hij kreeg een ICD geplaatst. We zijn dankbaar dat de operatie goed mocht slagen. Er is nog wel een weg van verdere onderzoeken en herstel te gaan.

-mw. A. Berghorst-Huenenstein (Stationsweg 20) kreeg een definitieve kamer op de afdeling ‘de Horst’ in de Voord te Elburg. Ze is erg blij dat ze weer in de buurt van Doornspijk en Oldebroek haar levensavond mag en kan door brengen.

-dhr .W. Eijbrink (Harm Aartsweg 18). Zijn situatie gaat op en neer. Hij is weer thuis en mag daar aansterken, maar staat verder streng onder controle van het ziekenhuis. Zijn lichamelijke conditie heeft veel aan kracht ingeleverd.

-mw. W. Broekhuizen-Wolf (Harm Aartsweg 54). Blaasontsteking veroorzaakte een terugval in haar lichamelijke conditie. Inmiddels mag ze weer thuis zijn en gaat het naar omstandigheden redelijk goed.

-mw. F. Koele-Wensink (Vierschotenweg 9). Uit onderzoek is gebleken dat haar hart niet meer optimaal functioneert. Gezien haar kwetsbare gezondheid en haar hoge leeftijd kan ze niet meer geopereerd worden. Ze heeft inmiddels een revalidatieplaats in de Voord gekregen.

Daarnaast zijn er diverse gemeenteleden met ernstige zorgen als  het gaat om de lichamelijke en psychische gezondheid. We bidden de zieken thuis, in de tehuizen als in de ziekenhuizen Gods nabijheid toe. Laten we elkaar sterkte en zegen toe bidden en zo om elkaar heen staan.

We bidden ieder, die een moeilijke, onzekere weg te gaan heeft, Gods nabijheid toe. Zoals de

Psalmist zingt: ‘als ik wandel in het midden der benauwdheid maakt Gij mij levend’.  (Psalm 138: 7a)

Geboorte:
Op 10 april werden Gerard en Rianne Immeker- Bakker verblijd met de geboorte van een zoon. Ze gaven hem de namen ‘Jan Naud’.  Naud werd in het ziekenhuis geboren, maar moeder en zoon mochten na enkele dagen weer naar huis. Deze jonge ouders gaven op het geboortekaartje weer: ‘een nieuw leven door God aan ons gegeven. Het wonder is groot en jij zo klein. Een kostbaar geschenk, waar wij dankbaar voor zijn.’ Over pril leven lezen we in Psalm 139:15 ‘Mijn gebeente was voor U niet verholen als ik in het verborgene gemaakt ben, als een borduursel gewrocht ben in de nederste delen van de aarde’. Wat een enorme verandering in je huwelijk: een eerste kindje. Want hij heeft zoveel zorg en aandacht nodig. En dan te bedenken dat hij door de Heere is ‘geborduurd’ met lichaam en ziel. En zijn ziel is het meest kostbaar. Die moet wedergeboren en gered worden. Laat dat de meeste aandacht mogen hebben. Ziende op de HEERE, de God van het verbond. Opdat Naud eens zal zeggen: Ík zal U, mijn Schepper, eeuwig loven’.

In Memoriam:
Aaltje Klasina (Alie) Klock-van der Sluis
is niet meer. Na een periode van grote zorgen om haar gezondheid werd zij in de leeftijd van 75 jaar weggenomen uit het leven van haar man, haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen. Familie Klock heeft vele jaren gewoond in de Dahliastraat en de laatste jaren woonde ze aan de Van Asch van Wijcklaan. Enkele  maanden geleden bleek dat de zorg voor haar lieve man Eibert haar teveel werd. Hij werd tot groot verdriet van hen allebei opgenomen in de Voord. Maar de lichamelijke kwetsbaarheid van mw. Klock bleek een dieperliggende oorzaak te hebben. Er werd een ernstige ziekte bij haar geconstateerd, waar tegen geen behandeling meer mogelijk was. De laatste weken van haar leven verbleef ze in de Hospice te Nunspeet. Het loslaten van haar man vond ze heel moeilijk. Voor haarzelf had ze rust en vrede gevonden in de weg van het geloof. Groot is het verdriet voor haar man. Aan een huwelijk van bijna 55 jaar kwam een einde en hij blijft alleen achter. Zijn kinderen en kleinkinderen en familieleden staan echter vol liefde om hem heen. De rouwdienst en de begrafenis hebben plaatsgevonden op zaterdag 14 april vanuit de Dorpskerk. Psalm 37 is een oproep om ons leven niet alleen te leven, in eigen kracht en naar eigen inzicht, maar samen met de Heere, in vertrouwen op Hem, Zijn Woord en Zijn Zoon, de Heere Jezus. Hopelijk zijn we er niet te groot voor. We bidden dhr. Klock en zijn gezin en verdere familie de onmisbare zegen en troost van de Heere toe.

Huwelijksjubilea:
-Op 18 mei is het echtpaar dhr. H. Tichelaar  en mw. P. Tichelaar- Plette (Bloemstraat 105, 8096 VN, Oldebroek) 63 jaar getrouwd.

-Op 24 mei is het echtpaar dhr. G.J. van den Hul en mw. J. van den Hul-van Oene (Harm Aartsweg 23, 8095 RC, t’Loo- Oldebroek) 55 jaar getrouwd.

-Op 25 mei is het echtpaar dhr. H.J. van Boven en mw. B. van Boven-Leusink  (Zuiderzeestraatweg 339, 8096 BM, Oldebroek) 55 jaar getrouwd.

Vanaf deze plaats feliciteren wij hen hartelijk. We wensen hen een gezegende dag toe, samen met allen die hen lief en dierbaar zijn. Wanneer we terugzien op de jaren, die we van de Heere ontvangen hebben, is er reden tot dankbaarheid, maar ook tot verootmoediging. We wensen hen een leven voor Gods Aangezicht met God als Leidsman en Christus als Borg van harte toe. ‘De HEERE zegene u uit Sion, Hij, Die de hemel en de aarde gemaakt heeft.’(Psalm 134:3)

Huwelijksjubileum:
Op woensdag 04 april mocht het echtpaar Jonker-van Oene (Luiting Matenlaan 45) gedenken 45 jaar getrouwd te zijn. Wij willen Arie en Jannie van harte feliciteren met dit jubileum, samen met hun kinderen en kleinkinderen. Het is een bijzonder voorrecht om dit in goede gezondheid te mogen beleven. Ze wandelen en fietsen veel. De natuur in alle jaargetijden treft hun oog en hart. De zegeningen voor hen samen en in hun gezin zijn velen. De HEERE is goed. Daarom mogen we ook bovenal de Heere danken voor Zijn trouwe zorg voor hen. David belijdt in Psalm 68 (vers 20) dat Gods ons  ‘dag aan dag overlaadt’ met Zijn goede gaven. Maar de Heere deed het in het leven van familie Jonker ook ‘jaar aan jaar’, 45 jaar lang! En zo herinnert Hij ons eraan dat Hij  ‘onze zaligheid’ is. We bidden familie Jonker toe dat ze de Heere ook zo mogen kennen, in Zijn Zoon de Heere Jezus en dat ze in de komende tijd, samen in woord en daad vrucht mogen dragen voor Hem.

Doopaangifte en doopzitting
Op zondagmorgen 13 mei  staat om 9.30 in de Dorpskerk een doopdienst gepland. U kunt tot en met vrijdag 04 mei doopaangifte doen bij de scriba, dhr. J. van Wijnen. Eventuele doopzitting zal dan plaatsvinden op dinsdag 08 mei om 20.00 uur in het Open Huis. Beide ouders worden verwacht en neemt u uw trouwboekje mee!

Examens:
De maand mei staat al jarenlang in het teken van examens. Alhoewel het toetsen van de kennis op steeds meer verschillende momenten in het jaar plaatsvindt, is de maand mei toch wel een beetje het uur/de week/de maand van de waarheid. Ook onder ons zijn er verschillende jongeren die zich voorbereiden op het examen We wensen hen wijsheid, geduld en volharding toe en bidden jullie toe dat de Heere jullie ijver wil belonen en bekronen met het vurig gewenste diploma. Vergeet niet dat Hij het is, Die je gaven en talenten, maar ook bekwaam makende genade schenkt! Van harte sterkte!

Openbare Geloofsbelijdenis:
We zien met grote dankbaarheid terug op de belijdenisdienst van afgelopen zondag. Een zestal gemeenteleden mocht het ja-woord uitspreken. We wensen zowel hen als hun familie en vrienden Gods zegen toe. Zij mochten ja-zeggen op het grote ‘JA’ dat de Heere over hun leven heeft uitgesproken. De Heere Jezus roept op om te belijden. Dat is eenvoudig: ervoor uitkomen dat ik de Heere Jezus geloof en dien, ervoor uitkomen dat ik een christen ben, ervoor uitkomen dat Jezus de Verlosser is en dat Hij alles en iedereen te boven gaat. Dat bidden we onze lidmaten en de hele gemeente toe om in afhankelijkheid van de Heere ons dagelijks leven vorm te geven naar Zijn wil. De lidmaten kregen de volgende teksten mee:

 • Harm Jan van Asselt

Strijd den goeden strijd des geloofs, grijp naar het eeuwige leven,

tot hetwelk gij ook geroepen zijt, en de goede belijdenis

beleden hebt voor vele getuigen. 1 Timotheüs  6: 12

 • Gerjanne van Asselt-ten Hove

Wacht op den HEERE, zijt sterk, en Hij zal uw hart versterken,

ja, wacht op den HEERE. Psalm 27: 14
    Gerrit (Gert) van Boven
Zalig is de man, die verzoeking verdraagt; want als hij beproefd zal geweest zijn, zal hij de kroon des levens ontvangen, welke de Heere beloofd heeft dengenen, die Hem liefhebben. Jacobus 1: 12

 • Philip Docter

Want ik schaam mij des Evangelies van Christus niet; want het is een kracht Gods tot zaligheid een iegelijk, die gelooft, eerst den Jood, en ook den Griek. Romeinen 1: 16

 • Lubbigje (Lucy) Docter-Magré

Werpt al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u. 1 Petrus 5: 7

 • Arjan Russcher

Die door Hem gelooft in God, Welke Hem opgewekt heeft uit de doden, en Hem heerlijkheid gegeven heeft, opdat uw geloof en hoop op God zijn zou. 1 Petrus 2: 21

 • Esther Russcher-van de Werfhorst

Hetgeen gijlieden dan van den beginne gehoord hebt, dat blijve in u. Indien in u blijft, wat gij van den beginne gehoord hebt, zo zult gij ook in den Zoon en in den Vader blijven. 1 Johannes 2: 24

 

 • Gerrit de Weerd

Want God, de HEERE, is een Zon en Schild; de HEERE zal genade en eer geven; Hij zal het goede niet onthouden dengenen, die in oprechtheid wandelen. Psalm 84: 12

 • Mèlanie de Weerd- van den Brink

Maar God bevestigt Zijn liefde jegens ons, dat Christus voor ons gestorven is, als wij nog zondaars waren. Romeinen 5: 8

Bezinningsavond op de viering van het Heilig Avondmaal
Het is een goede gewoonte in onze gemeente om elkaar in de week van voorbereiding te ontmoeten. Op deze avond lezen we een gedeelte uit het Woord van de Heere en een gedeelte uit het Avondmaalsformulier. We gaan kort in op dit gedeelte en laten ons door het Woord leiden. Vervolgens zingen we een aantal psalmen en sluiten we af met gebed. Het is verrijkend en verdiepend om zo met elkaar samen te komen en het volbrachte Middelaarswerk van de Heere Jezus te overdenken als voorbereiding op het gedenken. Een ieder van harte welkom op donderdag 31 mei om 20.00 uur in de grote zaal van Maranatha.

Pastoraat:
Met het oog op pastorale zorg en het doen van voorbede wil de kerkenraad en uw predikant graag op de hoogte gesteld worden van opname in of ontslag uit het ziekenhuis, van geboortes, huwelijken, jubilea’s etc. Wilt u dit persoonlijk doorgeven aan de scriba dhr. J. van Wijnen of uw wijkouderling of uw predikant? Alvast hartelijk dank!

Voor al de bovenstaande data’s geldt: Deo Volente!

Tenslotte:  
In deze maand staan we als kerk stil bij het gedenken van de troonsbestijging van Jezus Christus. Hij is opgevaren ten Hemel om daar plaats te nemen aan de rechterhand van Zijn Vader. Zijn taak is volbracht en nu bidt Hij voor de Zijnen, opdat zij thuis komen en voor eeuwig Hem mogen eren en grootmaken. Vervolgens staan we in juni stil bij het heilsfeit van Pinksteren. We bidden ieder huis een rijke zegen toe van de Geest van Pinksteren. Er is geen leven, geen huis, waar Hij geen Trooster kan zijn. Daar bidden we om voor u en jullie allen.

De scholen hebben verschillende weken waarin zij vakantie houden. Persoonlijk en als gezin houden we zoveel als mogelijk is rust in de week van 27 april tot en met 5 mei.

Een hartelijke groet vanuit de pastorie.
D.J.W. Kok

 

 


 

BERICHTEN WIJKGEMEENTE II:


Vanuit de kerkenraad
– Op 29 april werd br. J. Schutte (Doornkamp 2) bevestigd tot jeugddiaken. We zijn als kerkenraad en als gemeente dankbaar dat hij deze taak op zich wil nemen. We wensen hem van harte Gods zegen toe op zijn werk, samen met de jeugdambtsdragers van beide wijken.
– zr. B. Port – van de Grift (Rustenburgsweg 80) is benoemd tot bezoekzuster in de wijk van br. A.J. van Oort en br. T. Kooiman. Zij heeft reeds eerder voor haar betrokkenheid bij de PPH de belofte van geheimhouding afgelegd. We zijn dankbaar dat zij ook op deze manier zich wil inzetten voor onze gemeente. Ook haar wensen we van harte Gods zegen toe.

Bij de diensten
Tot aan Pinksteren lezen we in het Bijbelboek Openbaring. Ik realiseer me dat dit niet voor iedereen even gemakkelijk te volgen is. Ik merk wel dat dit Bijbelboek bij heel veel gemeenteleden iets oproept: de meesten zijn benieuwd naar hoe erover gepreekt gaat worden.
Na Pinksteren wil ik weer verhalende stof. Ik heb geaarzeld of ik iets uit het Oude Testament moest kiezen. Uiteindelijk is de keuze gevallen op verhalen uit het Bijbelboek Handelingen. Na de zomer zal een serie over een gedeelte uit het Oude Testament komen.
In de zomer wil ik ook een themadienst over de Dordtse Leerregels voorbereiden. Het is namelijk  een jubileumjaar: dit jaar is het 400 jaar geleden dat deze Leerregels zijn opgesteld. In die themadienst zal het accent vooral liggen op de artikelen uit hoofdstuk V. Deze artikelen gaan over de volharding: hoe blijf ik volhouden in het geloven. Toen ik de Dordtse Leerregels onlangs weer eens doornam, viel het me op dat die artikelen erg lijken op de aansporingen in de formulieren voor doop en avondmaal. Het gevaar is natuurlijk dat zo’n themadienst erg theoretisch wordt. Maar juist dat laatste hoofdstuk is heel praktisch en kan in de preek ook praktisch gemaakt worden.

Openbare belijdenis van het geloof
Op Eerste Pinksterdag zullen in de morgendienst de volgende gemeenteleden openbare belijdenis van het geloof afleggen:

 • Alisa Eiberlien Melissa (Melissa) Bruins, Gentiaan 2.
 • Pons Willem Arie (Paul) de Heer, Bloemstraat 4.
 • Wilhelmina Geertruida Cornelia Christine (Willemien) de Heer – Jans, Bloemstraat 4.
 • Reinder (René) Port, Gerrit Blaauwlaan 6.
 • Henrike Port – van Erven, Gerrit Blaauwlaan 6.

Willemien heeft vorig jaar in de dienst waarin hun zoon Sven werd gedoopt reeds belijdenis gedaan. In diezelfde dienst werd zij zelf ook gedoopt. Omdat zij nog geen belijdeniscatechisatie had gevolgd, heeft zij dit jaar, samen met haar man, Paul meegedaan.
Voor Melissa is het ook een bijzonder seizoen geweest. Na haar belijdenis zal ze overgaan naar de VEZ in Zwolle. In juli hoopt ze te gaan trouwen. Samen met Thomas is zij nu al betrokken bij de VEZ. Omdat de VEZ geen belijdenis kent, wilde ze voordat ze ging deelnemen aan het avondmaal toch eerst belijdenis doen. Voor haar is de belijdenisdienst ook een afscheid van de hervormde gemeente. Ze kijkt met dankbaarheid terug op alles wat ze hier heeft meegekregen en ze hoopt samen met Thomas verder te gaan in de VEZ.

In het afgelopen seizoen hebben we veel met elkaar besproken. Juist de persoonlijke gesprekken zijn belangrijk om verder te groeien in geloof en toe te groeien naar het moment van openbare belijdenis. Bemoedigend om te zien hoe de Heere in hun levens werkt. We wensen hen toe dat de Geest nog meer in hun leven mag werken en ze steeds dichter naar Christus mogen groeien.
En het zal zo zijn dat ieder die de Naam van de Heere zal aanroepen, zalig zal worden.(Handelingen 2:21)

Privacy
Vanaf 25 mei moet elke vereniging helder hebben hoe er omgegaan wordt met de gegevens van leden. Dat geldt ook voor de kerken. De kerken zijn nog wel met de overheid in gesprek, omdat de nadruk op privacy ook botst met een andere wens van de overheid: namelijk de participatiesamenleving. Hoe kunnen we met elkaar meeleven als er geen adressen doorgegeven mogen worden? Werp je dan geen drempel op voor elkaar?
Het is wel goed om als kerk bewust te zijn dat we zorgvuldig omgaan met de persoonsgegevens. Daarom willen we wat informatie al doorgeven:
Wie kunnen de gegevens van gemeenteleden inzien?
Slechts enkelen kunnen alle gegevens inzien: de predikant, de kerkelijk werker, de scriba en de ledenadministrateur. Ouderlingen kunnen alleen de gegevens van hun selectie zien.
Om welke gegevens gaat het?
De gegevens die bij ons geregistreerd staan zijn: naam (doopnaam, achternaam), adres, geboortedatum, datum van doop en belijdenis, huwelijkse staat. Als iemand geen contact wenst wordt dat ook gemeld.
Predikant, kerkelijk werker en ouderling kunnen aantekeningen maken. Deze persoonlijke aantekeningen kunnen niet door een ander worden ingezien en bij overdracht worden deze aantekeningen gewist. Ook is er de mogelijkheid om telefoonnummer en mailadres in te voeren. Zeker het telefoonnummer is handig om op te nemen, omdat niet iedereen meer in het telefoonboek vermeld staat.
Hoe komen we aan deze gegevens?
Deze gegevens worden aan de kerk verstrekt door de SILA. Wanneer er een verhuizing is,  een overlijden of een echtscheiding wordt dat door de Gemeentelijke BasisAdministratie (GBA) doorgegeven aan de SILA. De SILA geeft dat door aan de kerken. Kerken hebben geen rechtstreekse toegang tot de GBA.
Het is onzeker of de GBA deze gegevens nog aan SILA mag doorgeven. Mogelijk dat deze service binnenkort stopt. Dan wordt het belangrijk dat u als gemeentelid zelf een wijziging aan ons doorgeeft.
Wat doen we met de gegevens?
De gegevens worden voor verschillende doeleinden gebruikt: (1) voor de Actie Kerkbalans, (2) voor de predikant, kerkelijk werker, ouderling om op bezoek te kunnen gaan bij gemeenteleden, (3) om lijsten te maken met gemeenteleden. Deze lijsten worden binnen  de gemeente gebruikt, bijvoorbeeld voor de uitnodigingen voor catechisatie, voor club, voor de ouderenmiddag, voor het fruitbakje, voor de verkoop van het Bijbels Dagboekje ten bate van de zending.
Deze gegevens worden nooit verstrekt aan personen of instanties buiten de kerk!
Welke gegevens worden gepubliceerd?
In Hervormd Oldebroek en in de Veluwse Kerkbode en bij de afkondigingen en voorbeden worden pastorale zaken vermeld: overlijdens, ziekenhuisopname, geboortes, jubilea, enz. Er wordt nog nagedacht hoe dat gaat met de kerkdienst die via internet kan worden terugbeluisterd. Ook wordt er nagedacht over hoe we omgaan met ons kerkblad op onze website.
Wat is uw eigen verantwoordelijkheid?
Om uw gegevens te publiceren is uw toestemming nodig. Het is van belang dat de kerk van u weet als u bepaalde gegevens niet gepubliceerd wilt hebben. Wilt u niet in de kerkbode worden opgenomen vanwege een jubileum, een ziekenhuisopname? Wilt u dat dan melden? In het geval van overlijden, huwelijk, geboorte krijgt de kerk meestal wel bericht. Denkt u bij een verhuizing ook om een verhuisbericht naar de kerk te sturen?

Wij gedenken (1)
Op 21 maart overleed Grietje Rekers. Sinds een maand of 10 woonde ze op Het Kooiveen. Vorige week maandag kreeg ze een hartstilstand en moest ze gereanimeerd worden en werd ze naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat haar leven niet kon worden gered. Er moest afscheid genomen worden door ouders, door dochters en verdere familie en door de medewerkers van Het Kooiveen. Grietje werd 53 jaar. Grietje was de dochter van Harmpje Haverkamp – Eijbrink (Irisstraat 7) en voor vader Gert Haverkamp was ze ook als een dochter. Zelf kreeg Grietje drie dochters: Geralda, Gonnie en Gea. In de laatste jaren waren er heel wat zorgen over de gezondheid. Toen ze nog zelfstandig in Nunspeet woonde, kreeg ze de hele dag door hulp van Icare en Philadelphia. Nadat het echt niet meer ging, verhuisde ze naar Het Kooiveen in Oldebroek. Daar heeft ze nog een goede tijd gehad.
Op de kaart vermeldt de familie een gedicht:
De zon die scheen
de vogels die vlogen
de bloemen die bloeiden
en toen werd alles stil.

Het is stil geworden nu Grietje er niet meer is. Stil op Het Kooiveen, stil aan de Irisstraat, stil voor de dochters en voor de verdere familie. Afgelopen dinsdag namen we afscheid van Grietje. We luisteren naar liederen die haar kinderen en familie mooi vonden, zoals “Ik zal er zijn” (Sela), “Ik ben veilig in Jezus’ armen” (Marcel Zimmer), “Jezus is de goede Herder (Elly & Rikkert). We zongen Psalm 42: 1, 3, 5 en Vaste Rots van mijn behoud en Er ruist langs de wolken. We lazen uit Psalm 23. We wensen dat voor de familie en de kinderen de Heere een herder is. We wensen de ouders, de dochters en verdere familie Gods troost en nabijheid toe in dit gemis.

Wij gedenken (2)
Op 6 april overleed in de leeftijd van 92 jaar: Gerritje Nagelhout – van de Kamp (Dahliastraat 24). Het overlijden kwam onverwacht. Ook al ging ze de laatste tijd wel achteruit, nadat haar broer Willem was overleden en ze moest herstellen van een longontsteking. Tante Zus werd ze ook wel binnen de familie genoemd. Ze werd geboren op 15 augustus 1925. Ze trouwde met Hendrik Nagelhout, een weduwnaar die reeds een dochter had. Voor dochter Aaltje werd ze een echte moeder. Op 29 september 1989 overleed haar man. De eerste jaren bleef ze wonen in de Begoniastraat. Later verhuisde ze naar de Dahliastraat. Na het overlijden van haar man trok ze veel met broer Willem op. In de laatste jaren kwamen ze dagelijks bij elkaar. Zeker ook nadat Willem naast haar was komen wonen. Toen ze nog goed kon, hield ze ervan om erop uit te trekken. Op de fiets naar een zus in IJsselmuiden bijvoorbeeld. Of naar de dameskrans, zingen bij Vox Humana, op zondag naar de kerk. Toen ze niet meer kon fietsen, ging ze dat allemaal missen. Ze miste het opgaan met de gemeente. Gerrie Nagelhout kon genieten van de schepping. Dan was ze dankbaar voor haar Schepper. Op een eenvoudige manier leefde ze en eenvoudig was ook haar geloof. Boven de kaart staat dan ook dat ze in vertrouwen op haar Heer en Heiland is ontslapen. In de afscheidsdienst overdachten we de tekst boven de kaart: Al vanouds weet ik van Uw getuigenissen, ja U hebt ze voor eeuwig gegrondvest. We wensen dochter Aaltje Jonker -Nagelhout en schoonzoon Henk Jonker en hun gezin en ook broer Jan van de Kamp en schoonzus Eef van de Kamp – Junte (De Bongerd 11) de troost van de Heere toe.

Pastoraat
We zijn dankbaar dat zr. G. Bruijnes – Wolf (Morelissentraat 22) na enkele maanden van revalidatie weer thuis mocht komen. We zijn dankbaar dat ze weer een heel stuk mocht opknappen. We wensen haar van harte verder herstel toe.
br. J. Eibrink (Stationsweg 17) onderging een hartoperatie, waarbij hij een aantal omleidingen kreeg. Omdat hij een longontsteking kreeg, moest hij langer in het ziekenhuis verblijven. We zijn dankbaar dat hij inmiddels weer thuis mocht komen.
zr. J.K. Grootkarzijn-Klein (Irisstraat 5) is opgenomen in de Isalakliniek nadat zij ten val gekomen was.
In de vorige kerkbode werd gemeld dat br. G.G. Wolf in het ziekenhuis was geweest. Ook zijn vrouw, zr. M. Wolf – Koele (Van Pijkerenlaan 68) moest naar het ziekenhuis. Eerst vanwege benauwdheid. Later kwam ze op de hartafdeling terecht voor onderzoeken. We wensen samen Gods nabijheid toe en ook herstel.
We leven mee met het gezin van Stienet Bovendorp – Stouwdam nu Stienet is overleden. Het was in de afgelopen tijd al duidelijk geworden dat ze niet lang meer te leven had. Met haar overlijden is een spannende tijd voorbij voor moeder Dicky Stouwdam – Boeve en voor haar gezin: de tijd van zorg en van bidden. Nu is er een andere tijd aangebroken: een tijd van verdriet en gemis. We leven mee en bidden dat ze allemaal de kracht van de Heere mogen ontvangen om dit gemis te dragen.

Huwelijksjubilea
Op 7 mei zijn br. E. Korenberg en zr. J. Korenberg – Koops (Vreeweg 83) 25 jaar getrouwd.
Op 9 mei zijn br. H. van Raalte en zr. D. van Raalte – van de Streek (Zuiderzeestraatweg 76) 61 jaar getrouwd.
Op 12 mei zijn br. W.H. van de Wetering en zr. A.J. van de Wetering – Lokhorst (Begoniastraat 8) 25 jaar getrouwd.
Op 15 mei zijn br. H. Wolfsen en zr. A.C. Wolfsen – van Bruinisse (Vreeweg 8A) 61 jaar getrouwd.
Op 16 mei zijn br. H.J. Lans en zr. K. Lans – Kooiman (Van Asch van Wijcklaan 6) 45 jaar getrouwd.
We willen deze echtparen van harte feliciteren, samen met de kinderen die zij mochten ontvangen. We wensen hen een fijne dag. Bovenal wensen wij Gods zegen toe.
Zeker, Hij is mijn rots en mijn heil, mijn veilige vesting. Ik zal niet al te zeer wankelen. (Psalm 62:2)

Beroep Wezep – Hattemerbroek
Als consulent van de Hervormde Gemeente Wezep (Vredeskerk) – Hattemerbroek kan ik meedelen dat er een beroep uitgebracht is op ds. I. Pauw uit Eindhoven. Ds. Pauw is daar werkzaam in een gemeente die gesticht is mede door en ondersteund wordt door de IZB Zending in Nederland. We bidden om een positief antwoord voor de Vredeskerk / Hoeksteen.

Tot besluit
Van 27 april tot 7 mei hoop ik vakantie te hebben. In deze week kunt u voor pastorale zaken terecht bij onze kerkelijk werker Jasper Lensen. Vanaf de kerst is het een intensieve tijd geweest, onder andere met veel begrafenissen. Vanaf de kerst zijn er zo’n acht begrafenissen geweest. Dat is elke keer weer bijzonder om te doen. Als predikant raak ik betrokken bij het verdriet en het gemis vanwege een dierbare die is overleden. Ik mag verhalen horen, die aangeven wat iemand betekend heeft. Vanuit het evangelie is er de troost dat Christus leeft en de dood heeft overwonnen.
Tegelijkertijd betekent zoveel begrafenissen ook weer dat niet iedereen bezoek gekregen heeft. Vorig jaar kon ik door de weken dat ik weg was vanwege mijn studieverlof ook niet iedereen bezoeken. Ik had gehoopt dat dit jaar wel zo zou zijn. Ik doe mijn best om weer bij te lopen. Dat kan wel betekenen dat sommigen wat later bezoek zullen krijgen.
Ontvang een hartelijke groet,
ds. M.J. Schuurman

 

Gebedskringen

U, Heere, verhoort de wens van de nederigen, U bemoedigt hen en luistert

met aandacht, U doet recht aan wezen en verdrukten.

                                                                                     Ps. 10 : 17 en 18a

 

Zo kennen wij U, Heere: de Rechtvaardige, de Allerhoogste die recht zal

doen aan alle mensen. Daarom roepen wij U niet ter verantwoording

maar spreken wij ons vertrouwen in U uit.

Ook deze maand willen wij als gebedskringen ons weer overgeven

aan U, en U aanbidden en grootmaken.

Wanneer:      Maandagavond     14  en 28  mei

Woensdagavond     9  en 23  mei

Tijd:                van 18.45 uur- 19.45 uur

Waar              Boven in het jeugdzaaltje van ‘t Openhuis

Info:               Janny van de Poll   tel: 632764

 

 

 

VERENIGINGSWERK:

Dameskrans “Bidt en werkt”

Ziekenhoekje

Troost is als een milde zalf op een diepe wond

Geen mens kan leven zonder troost. Ervaart u dat ook? Een troostwoord, een uitgestoken hand op een moeilijk moment. Iemand naast je, die ziet wat je nodig hebt. Iemand die je aanvoelt en een stukje meeloopt…

We noemen het ook wel een liefdesgebaar, een opdracht, een gebod: Omzien naar elkaar. Misschien heeft u op dit moment wel behoefte aan iemand die u een blijk van liefde geeft. Iemand die eens stil naast je komt zitten en luistert. Iemand die geeft, zonder aan zichzelf te denken.

Weet u wat zo mooi is? Dat de Heere op zulke momenten zo krachtig wil bemoedigen. Als een milde zalf wil Hij de pijn van uw leven verzachten. Laten we bidden of wij Zijn trooststem mogen horen, Zijn nabijheid mogen ervaren.

Daar is geloof voor nodig. Pak je bijbel er maar bij. In Mattheüs 11 vers 28 staat: ‘Kom naar mij toe, allen die vermoeid en belast bent, en ik zal u rust geven’. Vindt je dat geen troostrijke bemoediging?

Of twijfelt u of God uw wond wel wil genezen? Als de Heilige Geest de troost van Christus laat zien, dan is er geen twijfel meer. Dan komt er verkwikkende rust. Verwonderd ontdekken we dan dat er geen betere Trooster te vinden is. De diepste pijn heeft Hij gekend. De grootste smart heeft hij doorstaan.

Vandaag komt Hij met die genadegift naar vermoeide, eenzame, zieke en teleurgestelde mensen. Hij wil zo graag met u ruilen. Hij de zorgen en moeiten van uw leven, u de balsem van Zijn heil en troostrijk Woord. Wat een zegen als we zo verder mogen.

TROOSTRIJK ONDERWEG

Waar ’t hart de ander zoekt,

de hand wordt toegestoken

het luisterend oor

de stille klacht verstaat,

het oog vol mededogen

de liefde bloeien laat,

waar samen wordt gebeden,

gezongen tot Gods eer,

daar groeit saamhorigheid

en wordt geloof gebeden

in Christus onze Heer.

 

 

 


 

 

 

 


VAN DE DIACONIE:

 

 

 


VAN HET COLLGE VAN KERKRENTMEESTERS:

Bediening van de heilige doop
Op zondag 8 april 2018 is in de Dorpskerk gedoopt:

Lukas Levi (Levi), geboren op 18 februari 2018, zoon van A. Russcher en E. Russcher – van de Werfhorst, Westerakker 1, Oldebroek

Voorganger in deze dienst was: Ds. D.J.W. Kok
De tekst van de preek was n.a.v. Openbaring 1 : 17, 18

 

Kerkelijke stand
In onze gemeente mogen we verwelkomen vanuit:

Plaats:                                  Naam en adres:

Herv. Gem. te Kampen     Mevr. G.G. de Groot, 1e Ebbingestraat 40, Kampen

 

Vanuit onze gemeente zijn vertrokken naar:

Plaats                                    Naam en adres:

Herv. Gem. te Kampen     Dhr. A.D.M. van de Kamp, Boven Nieuwstraat 6 02,  Kampen

Herv. Gem. te Elburg         Mevr. N. Roosendaal, Bloemsteeg 10A, Elburg

Herv. Gem. te Elburg         Mevr. I.M. Leusink – Overeem, Eekterweg 36A, Oosterwolde

 

Financiën

Verjaardagfonds maart:

In totaal binnengekomen: € 1321,90 w.o.:

1x € 100,-         5x € 50,-           1x € 40,-          1x € 30,-          7x € 20,-

2x € 15,-          71x € 10,-         2x € 9,-            2x € 7,-            1x € 6,90

2x € 6,25          1x € 6,-            84x € 5,-          1x € 4,35          1x € 3,50

4x € 3,-

Voor al uw gaven en medeleven hartelijk dank!

 

PRIVACY WETGEVING
Vanaf 25 mei 2018 moet iedere organisatie binnen de Europese Unie voldoen aan de nieuwe privacywetgeving, die is opgenomen in de Algemene Verordening Gegevensbescherming. In Nederland is de Autoriteit Persoonsgegevens belast met de handhaving van de wet.

Gelden deze regels ook voor kerken?

Ook kerkgenootschappen vallen onder de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De Protestantse Kerk in Nederland wil bewust en zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens en de privacy van haar leden en bezoekers. Daarom is het belangrijk dat een ieder die binnen de kerk met persoonsgegevens te maken heeft zorgt dat hij/zij zich aan de geldende regelgeving houdt.

Wanneer zijn deze regels van toepassing?

Van het verwerken van persoonsgegevens is sprake wanneer je een handeling pleegt die betrekking heeft op een (te identificeren) persoon of personen. Het heeft dus niet alleen betrekking op namen en adressen, maar ook bijvoorbeeld op foto’s op de website waarop mensen herkenbaar in beeld zijn. Het heeft dus niet alleen maar te maken met het verstrekken van gegevens aan derden, het gaat ook om uw eigen handelen. Denk bijvoorbeeld aan:
…het sturen van een e-mail naar de gemeenteleden.
…het nemen van een foto’s voor op de website.
…het exporteren van gegevens uit de ledenadministratie.
…het opnemen van verjaardagen in het kerkblad.
publicatie van het kerkblad op de website
…uitzending van kerkdiensten (via radio of  internet)
…het noemen van de zieken in de gemeente op een zondagsbrief.
…het hebben van personeelsgegevens.
…en alle andere handelingen die met gegevens te maken hebben die tot een persoon te herleiden       zijn.

Wat moeten gemeenten (en andere kerkelijke instellingen) doen onder de nieuwe wetgeving?

Beleid maken
Privacy is van belang. Juist ook in de kerk waar mensen soms op hun kwetsbaarst zijn. Een goed privacybeleid zorgt ervoor dat de persoonsgegevens van iedereen gewaarborgd zijn, dat gegevens beveiligd worden en alleen worden gebruikt als dat in de kerk nodig is. De AVG laat alle ruimte voor kerken en organisaties om haar taak te vervullen en gebruik te maken van persoonsgegevens, zolang de waarborgen maar op zijn plaats zijn. In dit verband is het goed om op te merken dat het CIO, een samenwerkingsverband van 30 kerken, en de Autoriteit Persoonsgegevens nog met elkaar in gesprek zijn om vragen die er binnen de kerk leven te bespreken. Medio juni is er nog weer een overleg gepland.

Privacy-statement
Iedereen die met de kerk te maken heeft moet weten wat er met zijn of haar gegevens gebeurt. Als er gebruik gemaakt wordt van formulieren (zowel online als op papier) waar mensen hun gegevens achterlaten moeten mensen geïnformeerd worden over hoe er met hun privacy om wordt gegaan.

De PKN-dienstenorganisatie zal een model privacy-statement ter beschikking stellen dat we kunnen gaan gebruiken en aan moeten passen aan onze plaatselijke situatie. Het model zal op 1 mei  beschikbaar zijn.

Beveiliging
Beveiliging moet standaard zijn. Bekend moet zijn wie welke gegevens heeft en waarom deze persoon de gegevens gebruikt. De informatie mag niet zomaar voor iedereen toegankelijk zijn: zorg voor een af te sluiten kast/ruimte. Ook het gebruik van onze website zal nader bekeken worden waarbij we denken aan het gebruik van een inlogcode om bij beschermde gegevens te komen. Beveiliging betekent ook het verwijderen van oude bestanden.

Geheimhouding
De kerkorde is helder: iedereen die met gegevens werkt van de kerk is gehouden tot geheimhouding. Niemand hoeft daarvoor een formulier te ondertekenen, die regel is op iedereen van toepassing. Gegevens die u binnen de kerk deelt mogen dus niet (zomaar) doorgegeven worden. Alleen als het valt binnen de taak van de kerk en het nodig is, mag u de gegevens delen.

Datalek
Soms gaat het mis. Misschien is bijvoorbeeld per ongeluk een deel van de ledenlijst naar een verkeerd e-mailadres gestuurd. Dat heet een datalek en moet gemeld worden.

College van Kerkrentmeesters.

Vooraankondiging solidariteitskas 2018
Als Hervormde Gemeente zijn we onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland. Alle gemeenten die tot de PKN behoren zijn verplicht voor allen die als belijdend lid zijn ingeschreven €5,- af te dragen aan de (solidariteitskas van de) PKN.

De landelijke kerk kan met dit geld gemeenten die in (financiële) nood verkeren ondersteunen.

Als Hervormde Gemeente van Oldebroek vragen wij (al jaren) u als belijdend lid € 10,- te betalen. Daar zit de volgende gedachte achter.

Wanneer wij door deze actie meer inkomsten krijgen dan de verplichte afdracht van €5,- per belijdend lid, komt dat ten goede aan onze eigen Hervormde Gemeente hier ter plaatse. Verder is het zo dat als er (ingeschreven) belijdende leden niet betalen, wij als kerkelijke gemeente toch voor hen € 5,- per (belijdend) lid moeten afdragen aan de landelijke kerk.

U ontvangt hierover de volgende maand een brief van uw college van kerkrentmeesters. In de kerkbode van ‘Hervormd Oldebroek’ van de maand juni volgt meer informatie hierover.

Met vriendelijke groet,
Het college van kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente Oldebroek

 

VERANTWOORDING COLLECTEN EN GIFTEN:

Huwelijk:

15 mrt. Bruidspaar v.d.Weerd- v.d. Brink                              €     256,60

 

Giften:

Bank:        Voedselbank                                                             € 50,00

Collecte:   Verj fonds                                      1 x € 5,00  en 1 x € 11,00

Sinaasappelactie                          1 x € 10,00 en 1 x € 11,00

I.Z.B.                                                                         € 3,00

 

Kerkradioluisteraars maart                                                      €  597,84

 

Giften in de maand: April

Via:                                  voor:                                                          bedrag:

Ds. M.J.Schuurman Ds. Schaafsma € 20,–
Ds. M.J.Schuurman G.Z.B. € 20,–
Ds. M.J.Schuurman Kerk € 50,–
Ds. M.J.Schuurman Kerk € 15,–
Oud. J.Dickhof Kerk    bij  huisbezoek € 20,–
Oud. T.Kooiman Kerk    bij  huisbezoek € 10,–
Oud. G.Dickhof Kerk    bij huisbezoek € 10,–
Oud. B.Stoel en J.Ringoir Jeugdwerk bij huisbezoek € 20,–
Oud. J.Ringoir en B.Stoel Kerk     bij huisbezoek € 10,–
Oud. B.Stoel en J.Ringoir Winteractie bij huisbezoek € 15,–
Oud. H.de Groot Kerk  tijdens huisbezoek € 20,–
Oud. H.de Groot Winteractie bij huisbezoek € 30,–
Oud. H.de Groot Kerk  bij huisbezoek € 48,80
Oud. H.de Groot Kerk  bij huisbezoek € 30,–
Ker.wr  J.P.Lensen Kerk                           2 x € 20,–
Ker.wr  J.P.Lensen Kerk                           1 x € 15,–
Bez.zr.  v.d.Bosch Kerk € 10,–
Mevr. G.Klock-ten Hove Orgel Maranatha  bez. plant € 15,–
Mevr. G.Klock-ten Hove Maranathakerk bez.fruitbakje € 10,–
Mevr. G.Lokhorst Kerk   bij een bezoek € 10,–
Mevr. M.van Oort Orgelfonds  bez. verjaardag € 10,–
Mevr. H.Immeker Kerk  bezorgen Lichtspoor €  5,–
Mevr. Gerry v’t Hul Kerk  bezorgen fruitbakje € 10,–
Mevr. A.Juffer-Bovendorp G.Z.B. bezorgen plantbakje € 20,–
Ds. Kok Kerk € 1×5 2×10   3×20 2×50
Ds. Kok Pastoraat € 2×20 2×50
Ds. Kok Bunde / Horst € 10
Ds. Kok Zending € 20
Ds. Kok Onderhoud gebouwen € 50
Ds. Kok

 

Instandhouding eredienst € 50

 

Oud. H v t Hof Messias belijdende Joden € 10
Diak. H v Pijkeren Maranatha kerk € 10
Diak. H v Pijkeren Studiefonds GB € 10
Mevr. D Wensink Maranatha kerk € 2×5
Mevr. D Wensink Orgelfonds Maranatha kerk € 5
Mevr. S v d Werfhorst Jonker Kerk € 10
Mevr. Stouwdam Strijkert Kerk € 15
Mevr. J de Groot Kerk € 10
Mevr. D Deetman Kerk € 10
Mevr. D Deetman Verwarming ketel Dorpskerk € 20

 

Allen hartelijk dank voor uw gaven.

 

Van de Zendingscommissie
Zendingsbusjes maart 2018  € 1.400,75
Gift huwelijksjubileum voor Miranda van de Berg  €      10,00
Gift huwelijksjubileum voor Lisette Obbink – van de Heuvel  €      10,00
IZB Voorjaarscollecte 2018  € 1.563,11
Onkosten commissie af  €    130,00
 € 1.433,11
Allen hartelijk dank!
Namens de Zendingscommissie,
Jolanda Wolf – van  Oene

 

PUZZELRUBRIEK:

Hallo puzzelaars,
HERHAALDE OPROEP

Aan de oproep van vorige maand heeft nog niemand gehoor gegeven. Na de zomervakantie ga ik stoppen met het maken van de puzzels. Wie wil dit van mij overnemen? Vind je elke maand teveel, maar wil je wel om de maand of 1x in de drie maanden een puzzel maken, geef dat dan ook aan! Ik hoor het graag, het zou jammer zijn als de enthousiaste puzzelaars na de zomer niet meer kunnen puzzelen.

De oplossing van de puzzel van april is:

Weg met Hem, laat Barabbas vrij

De prijswinnaars van april zijn:

 • J. Amperse, Mheneweg Zuid 44
 • Jolanda Stange, Zuiderzeestraatweg 191
 • Ineke Eibrink, Stationsweg 74
 • Gijs Morren, Oostendorperstraatweg 18a, Elburg

Allemaal van harte gefeliciteerd. De boekenbon kunnen jullie bij mij afhalen. Indien jullie hiertoe niet in staat zijn, neem dan even contact met me op.

Puzzel mei
Een anders soort puzzel overgenomen uit een oude gezinsgids, veel puzzelplezier!

Hemelvaart
In deze puzzel per regel steeds drie namen/woorden gevraagd die in het getekende raamwerk passen. De letters waaruit het tweede woord bestaat zijn dezelfde als de letters van het eerste en derde woord samen. Als alle woorden goed zijn ingevuld, vormen de eerste letters van alle tweede woorden een tekst uit Efeze 4. De letters op de sterretjes vormen een tekst uit Psalm 68. Beide teksten staan in verband met Hemelvaart. Welke woorden en teksten worden bedoeld? Vermeld ook de vindplaatsen.

 1. Naam van een dier (Joh. 17-19), zoon van Sallum (Jer. 30-32) lijm voor … (Gen. 11-13).
 2. Metaal (Gen. 3-5), beroep (Jes. 42-44), niet uitgeoefend beroep (1 Sam. 12-14).
 3. Hij bracht David honing en boter (2 Sam. 15-17), zoon van Saul (2 Sam. 1-3), zoon van Adam (Gen. 3-5).
 4. Zoon van Sobal (Gen. 35-37), knecht van Salomo (Ezra 1-3), naam van een dier (Ps. 40-42).
 5. Zoon van een aartsvader (Gen. 34-36), poortier (1 Kron. 15-17), voorvader van David (Ruth).
 6. Paulus stond erop (enkelvoud Hand. 21-23), hij werd door Paulus gegroet (Rom. 14-16), Hadadezer was er koning (s=z, 2 Sam. 6-8).
 7. Zoon van Ebed (Richt. 8-10), Farizeeër (Hand. 4-6), oase met twaalf waterfonteinen (Exo. 15-17).
 8. Kleinzoon van Seir (Gen. 34-36), schrijver van Salomo (1 Kon. 2-4), Ik … in eeuwigheid (Deut. 32-34).
 9. Kleur van een paard dat Johannes zag (Openb. 4-6), ander woord voor ‘vaak’ (Hebr. 1-3), dat van de kruik verteerde niet (1 Kon. 15-17).
 10. In die maand toog Israël uit Egypte (Exo. 12-14), inwoner van Kirjath-Jearim (1 Sam. 5-7), die zat niet in de rok (Joh. 18-20).
 11. Zoon van Zerach (1 Kron. 1-3), de … des Heiligen van Israël (Jes. 5-7), de Syriërs werden met een grote … geslagen (1 Kon. 20-22).

 

1 *
2 *
3 *
4 * *
5 * *
6 *
7 *
8 *
9 *
10 *
11 * * *

De oplossing met je naam en adres kan tot en met woensdag 16 mei a.s. worden ingeleverd of ingestuurd naar onderstaand adres.

Met vriendelijke groeten,

Marsha van Loo

Mheneweg Zuid 56

8096 RH Oldebroek

Tel: 0525-652263

Email: puzzelrubriek@hervormdoldebroek.nl